CLAFOUTIS W POLSKIEJ WERSJI

CLAFOUTIS to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

Nasza wersja CLAFOUTIS  jest BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY.

SKŁADNIKI:

3 brzoskwinie

2 gruszki

1 jabłko

40 g masła (lekko słonego)

70g maki ryżowej

40 g mąki kukurydzianej

200 ml mleka migdałowego LA MANDORLE http://www.justorganic.pl/sklep/blyskawiczne-mleko-migdalowe-w-proszku

4 jajka

40 g cukru trzcinowego

Aromat waniliowy, cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

1.       Rozgrzać piekarnik do 210⁰C

2.       Owoce obrać i pokroić w kosteczkę.

3.       Delikatnie podgrzać owoce w garnku lub w mikrofali, tak aby były miększe.

4.       Jajka wbić do miski i „roztrzepać” .

5.       Dodać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

6.       Mleko migdałowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do ciasta.

7.       Dodać cukier trzcinowy i aromat –wszystko wymieszać.

8.       Do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć owoce, a następnie całość zalać ciastem.

9.       Piec w piekarniku 30 min w temperaturze 210 ⁰C

10.   Przed podaniem posypać cukrem pudrem .

Najlepiej smakuje na ciepło